Sałatki

Sałatka Grecka

Lato, lato, lato! A latem jak to latem nie zawsze chce się stać przy „garach”. A i z apetytem bywa różnie. Dlatego właśnie w tym okresie na naszym stole bardzo często królują sałatki. Jedną z naszych ulubionych jest Grecka. Doskonała jako obiad, kolacja, na imprezowy stół, czy jako grillowa przystawka. Naszym sekretem jest doskonały sos winegret.

SKŁADNIKI:

– sałata (my zazwyczaj używamy mieszanki),

– pomidorki koktajlowe,

– świeży ogórek,

– czerwona cebula,

– zielone oliwki (w oryginalnej sałatce greckiej podaje się czarne oliwki, ale my wolimy smak zielonych),

– ser feta,

SOS WINEGRET:

– 50ml oliwy z oliwek,

– 1 łyżka wody,

– 2 łyżki octu (ocet można zastąpić sokiem z cytryny),

– łyżeczka miodu,

– łyżeczka musztardy ostrej,

– zioła dalmatyńskie, sól i pieprz.

Wszystkie warzywa kroimy według uznania. My lubimy duże kawałki więc ogórka kroimy w dużą kostkę, pomidorki na połówki, cebulę w paseczki, a fetę w średnie kostki. Składniki sosu mieszamy na jednolitą konsystencję i zalewamy warzywa. Gotowe!

SMACZNEGO!