Ciasto szpinakowe „Leśny Mech”

Ciasto szpinakowe „Leśny Mech”

 

To jedno z najpiękniejszych ciast jakie znamy. Nie znam osoby, która nie zwróciłaby na nie uwagi. Przy tym jest wyjątkowo smaczne. Nie każdy lubi szpinak, ale bez obaw nie czuć go w smaku. Jeśli planujecie jakąś uroczystość, przyjęcie w gronie znajomych, albo wybieracie się na kolację w gości warto zastanowić się nad tą propozycją – naprawdę robi wrażenie!

SKŁADNIKI:

Ciasto:

– 400g mrożonego szpinaku,

– 3 jajka,

– 250g cukru,

– 1 szklanka mąki krupczatki,

– 1 szklanka mąki tortowej,

– 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa:

– kostka masła,

– 30ml śmietany 30%,

– 6 łyżek cukru pudru.

Do przystrojenia:

– owoc granatu (można użyć też malin lub jagód)

NASZ PRZEPIS:

Rozmrażamy szpinak i odciskamy od niego wodę. Wbijamy do miski trzy jajka, dodajemy cukier (250g) i miksujemy na gładką masę. Obie mąki (po 1 szklance każda) przesiewamy przez sito i razem z proszkiem do pieczenia (3 łyżeczki) dodajemy do masy. Mieszamy na gładką masę. Teraz dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak i ponownie mieszamy. Mamy gotowe ciasto. Wrzucamy je do piekarnika na 180°C i pieczemy przez godzinę.

 

 

Kiedy ciasto się piecze szykujemy masę. Miksując kostkę masła stopniowo dodajemy cukier puder (6 łyżek), oraz śmietanę 30% (30ml). Kiedy nasza masa uzyska jednolitą puszystą konsystencję mamy gotową masę.

Teraz wyciągamy upieczone ciasto z piekarnika i kroimy je wzdłuż. Górną część kruszymy do miski, a na dolną wykładamy naszą masę. Następnie na nałożoną masę wysypujemy pokruszoną, górną cześć ciasta – tworzymy nasz mech. Na koniec posypujemy ciasto granatem (lub innymi owocami) i gotowe!

 

 

Filmik z przygotowań tego ciasta znajdziecie na naszym profilu na Facebook.com/quchcic –  pod tym linkiem: https://www.facebook.com/quchcic/videos/1893574477566536/

SMACZNEGO!

 

Było smacznie? Powiedz o tym światu!

Post Author: Q

21 thoughts on “Ciasto szpinakowe „Leśny Mech”

    SielskieM

    (25 lipca 2017 - 19:52)

    Wygląda cudnie 😉
    Kiedyś robiłam wariację na temat Runa Leśnego 🙂 tam kolor był z mąki zielonej…dyniowej; )
    Jutro mam dzień pieczenia 😉 nie wykluczam, ze co nieco wykorzystam 😉

      Q

      (25 lipca 2017 - 20:09)

      Mąka dyniowa też brzmi nieźle! Cieszymy się, że Cię zainspirowaliśmy. koniecznie daj znać jak uda się coś jutro uquchcić 😉

    Krysia

    (25 lipca 2017 - 20:30)

    Wygląda nieziemsko i pewnie tak smakuje 🙂 I jeszcze jest zdrowe bo ze szpinakiem 😀

      Q

      (25 lipca 2017 - 20:43)

      Potwierdzamy, smakuje nieziemsko! Potwierdzamy, wygląda nieziemsko! Gwarantujemy, że na wszystkich robi ogromne wrażenie!

    Monika

    (27 lipca 2017 - 13:56)

    Od jakiegoś czasu mnie kusi i na pewno je w końcu popełnię, faktycznie wygląda fenomenalnie ! Nie przepadam jednak za granatem czym proponujesz go zastąpić ?

      Monika

      (27 lipca 2017 - 13:56)

      no tak nie doczytałam maliny kuszą 🙂

        Q

        (27 lipca 2017 - 13:59)

        Maliny, jagody, truskawki – tak naprawdę każdy owoc tu pasuje! Jednak te w odcieniach fioletów, czerwieni i róży najlepiej się prezentują 🙂

    Małgorzata Kijowska

    (27 lipca 2017 - 14:11)

    To ciasto jest tak efektowne i pyszne, ze aż mi wstyd, ze sama go nigdy nie robiłam 🙂

      Q

      (27 lipca 2017 - 14:21)

      Koniecznie spróbuj, bo wbrew pozorom nie jest takie trudne 😉

    Agnieszka

    (27 lipca 2017 - 14:56)

    Robiłam kiedyś ciasto szpinakowe, ale nie zblendowałam dokładnie szpinaku tylko go pocięłam. Ciasto było ciemne, ale łodygi szpinaku widoczne i nie każdemu to pasowało. Przy zmiksowanym szpinaku ciasto wychodzi ładniejsze. Granat tu świetnie pasuje!

      Q

      (27 lipca 2017 - 15:00)

      Dziękujemy 🙂 rzeczywiście pocięty szpinak może być problemem dla tych, którzy nie są jego zwolennikami. W tym przepisie po szpinaku tak naprawdę pozostaje tylko piękny zielony kolor, nawet w smaku ciężko go wyczuć – polecamy.

    malyzuk

    (27 lipca 2017 - 18:48)

    Oj chyba wypróbuje ten przepis 🙂 Lubię szpinak w każdej postaci a takiego ciasta jeszcze nie jadłam!

      Q

      (27 lipca 2017 - 20:44)

      Zachęcamy 😉

    Karolina | nicponwkuchni.pl

    (27 lipca 2017 - 22:11)

    Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wypróbowania tego ciasta, myślę że wykorzystam Wasz przepis 🙂 Dzięki!

      Q

      (27 lipca 2017 - 22:14)

      Zachęcamy! Naprawdę warto! 🙂 Jak spróbujesz, koniecznie daj znać jak Ci wyszło!

    Agnieszka R.

    (28 lipca 2017 - 06:38)

    Wygląda genialnie! Bardzo efektowne ciasto, gdy przyjdą goście.

      Q

      (28 lipca 2017 - 09:48)

      Potwierdzamy!

    Edyta Mój kawałek podłogi

    (28 lipca 2017 - 08:51)

    Uwielbiam! Muszę znowu zrobić 🙂

      Q

      (28 lipca 2017 - 09:48)

      Robisz tak samo, czy masz jakieś swoje sposoby?

    Tysia

    (28 lipca 2017 - 14:37)

    Ciasto Leśny Mech robię od dawna:) jest mi doskonale znane i szczerze wszyscy je w rodzinie uwielbiają 😀 polecam wszystkim!!!

      Q

      (28 lipca 2017 - 14:45)

      My również 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *