Spaghetti Bolognese

Dziś chcieliśmy się podzielić jednym z naszych ulubionych sosów. Wielokrotnie podkreślamy, że jesteśmy miłośnikami makaronów, a makaron w tej odsłonie to dla nas jeden z lepszych klasyków. Dla tych, którzy bronią oryginalnych receptur: tak, nie jest to klasyczny sos bolognese. To nasza interpretacja tego dania, w głównej mierze inspirowaliśmy się przepisem Gordona Ramseya.

Składniki:

– 4 duże marchewki,

– 3-4 średnie cebule (tym razem daliśmy 2 białe i 2 czerwone),

– mięso mielone 0,5 kg (pół na pół wieprzowe i wołowe),

– 3 ząbki czosnku,

– zioła dalmatyńskie,

– sól, pieprz,

– przecier pomidorowy (4 łyżeczki),

– pomidory krojone 2 puszki,

– szklanka czerwonego, wytrawnego wina,

– opakowanie makaronu spaghetti,

– parmezan do posypania.

NASZ PRZEPIS:

Marchewkę i cebulę ścieramy na grubych oczkach, lub miksujemy w robocie. Marchew i cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy zioła oraz czosnek. Kiedy zeszklimy warzywa dodajemy mięso. Całość mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy. Podsmażamy mięso i zalewamy winem. Po odparowaniu alkoholu dodajemy pomidory z puszki i całość jeszcze przez chwile podgrzewamy. Następnie do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i… gotowe. Do smaku posypujemy danie parmezanem. SMACZEGO

Czas przygotowania: 30 – 40 min

Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji: 3- 4 (zależy od apetytu)

Dodam, że jeśli zrezygnujemy z wina do podlania mięsa i parmezanu na koniec, a zwykły makaron zastąpimy pełnoziarnistym będziemy mieli danie dietetyczne. Skonsultowane i potwierdzone z dietetykiem 😉

Dajcie znać, jeśli wypróbujecie!

Było smacznie? Powiedz o tym światu!

Post Author: Q

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *