Sprawdzone ciasto na gofry

Z robieniem gofrów jest trochę jak z naleśnikami – sekret tkwi w  dobrym cieście. Zatem wszystkim gofro-pożeraczom 😍😍

Kochani łapcie przepis 🙂

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jaja
1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
1 i 1/3 szklanki mleka

Mąkę wsypcie do miski, dodajcie proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszajcie a następnie dodajcie jajka, olej roślinny oraz mleko. Gotową masę zmiksujcie mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.

Rozgrzejcie gofrownicę. Gofry piec przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.

P.S. Nakładajcie ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadźcie ciasto dokładnie po całej powierzchni 😀😀

Dodatki zostawiamy Wam, napiszcie co lubicie dodawać do takich pysznych goferków? 😀😀😀😍

Było smacznie? Powiedz o tym światu!

Post Author: Q

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *